Kieliszki do wina - jak wybrać odpowiedni?...
Wykwintne wino jest niezbędne do wykwintnego wina: to od niego zależy ujawnienie potencjału napoju. Odpowiednio dobrany kształt kieliszka pozwala oddać wyjątkowy charakter wina. Opisaliśmy siedem podstawowych rodzajów kieliszków, które pozwolą Ci cieszyć się pełnią smaku Twoich ulubionych win.
Charakterystyka kieliszków do wina
Wysokiej jakości kieliszki do wina charakteryzują się szeregiem właściwości. Objętość powinna być zawsze proporcjonalna do intensywności smaku i złożoności wina. Misa powinna być w harmonii z nóżką, aby kieliszek z winem można było łatwo obracać. Warto zwrócić uwagę na materiał. Wysokiej jakości kieliszki do wina wykonane są z cienkiego szkła i nie mają ostrych krawędzi, które często można znaleźć w tanich odpowiednikach. Charakter kieliszka wpływa również na otwarcie wina: w kryształowych kieliszkach napój ma bardziej intensywny i czysty aromat niż w prostych i niedrogich szklanych kieliszkach.
Klasyczny wąski kieliszek do wina musującego
Kieliszki do wina czerwonego musującego mają wdzięczny wydłużony kształt z cienkimi kielichami. Zapewnia to niewielką przestrzeń na wino, a tym samym ogranicza utratę dwutlenku węgla przy jednoczesnym zachowaniu cennych bąbelków. Jest to szczególnie ważne w przypadku win musujących, takich jak Prosecco, które mają niższą zawartość dwutlenku węgla.
Standardowy kieliszek do białego wina
Kieliszki do wina białego nie powinny być zbyt duże, ponieważ może to spowodować utratę smaku napoju, choć z drugiej strony powinny mieć wystarczającą objętość, aby ujawnić aromat. Ważną cechą wszystkich kieliszków do wina jest to, że zwężają się lekko w kierunku szyjki, co pozwala wzmocnić aromat napoju, a także z łatwością obracać kieliszek w dłoni.